VÄRLDSARVSDAGEN

   den 7 oktober 2017
   för elever i grundskolan och
   på gymnasiet på Gotland!


Radio Gotlands frågesport Världsarvskampen

Är du intresserad av historia? Skulle du tycka att det vore roligt och spännande att vara med i radio? Radio Gotland inbjuder dig som är elev på högstadiet eller gymnasiet på Gotland att vara med i en frågesport kring världsarvsstaden Visbys historia. Kom ihåg att du inte behöver vara professor i historia för att vara med. Med intresse och lite envishet tror vi att du kan komma långt! Förra året deltog fler än 750 gotländska elever.

En första uttagningstävling arrangeras i din skola 11-15 september. Om du och ditt lag efter denna första uttagning går vidare i tävlingen väntar direktsänd semifinal i Radio Gotland.

Finalerna sänds 6 oktober

Vinnarna får sina priser på Visbydagen den 7 oktober.

    Spelregler
    Tävlingen avgörs i två klasser:
    1. Högstadiet
    2. Gymnasiet

Du tävlar i lag som får bestå av två eller tre deltagare. Tänk på att du kan bilda lag tillsammans med en kompis, en storasyster eller lillebror som går i en annan klass eller skola. Men lagen måste komma från antingen högstadiet eller gymnasiet.

Er lärare anmäler ert lag senast den 11 september kl. 17.00 via e-post: fredrik.blomgren@gotland.se
Ange lagets namn, skola och klass.

Er lärare får sedan uttagsfrågorna per e-post.


Ni skriver uttagningsfrågorna i skolan vid något tillfälle mellan den 11-15 september. Svaren ska inlämnas samma dag de skrivs till följande adress:

Världsarvskampen
Funcks Gränd 2
621 56 Visby

Förra året deltog 95 lag i Världsarvskampen.
Åtta lag från de två klasserna gick vidare till direktsända semifinaler i radion. Joakim Åstrand var programledare och Calle Brobäck agerade enväldig domare i tävlingen.

Vill ni förbereda er inför tävlingen så ger vår domare Calle Brobäck några bra litteraturtips och webbadresser som kan vara till fin hjälp.
Du hittar tipsen här på vår hemsida.

Tänk på att världsarvstaden Visbys historia sträcker sig från cirka 2000 före Kristus till idag, 2015. Du får alltså räkna med att få frågor på allt! Från tiden då de första människorna bosatte sig vid Gotlands stränder till idag! Dessutom ska du vara uppdaterad på vår nutida historia.
Tävlingen har karaktären av Vi i femman. Varje match består av sex frågor med en A- och B-del.

Har ni frågor eller funderingar kring tävlingen? E-posta dina frågor till fredrik.blomgren@edu.gotland.se

Lycka till!
Joakim Åstrand, programledare
Calle Brobäck, domare
Hem